Wat is ABS – het Anti Blokkeer Systeem van een auto óf de afkorting van Acrylonitril-Butadieen-Styreen? Beide antwoorden zijn waar. Brandt het ABS-lampje in jouw auto – raadpleeg dan een garage. Dit artikel gaat uitsluitend over het kunststof materiaal ABS.
Het materiaal ABS is een samenvoeging van drie stoffen: acrylonitril (20% tot 45%), butadieen (5% tot 30%) en styreen (50%). ABS is een thermoplast en een copolymeer. LEGO blokjes zijn gemaakt van ABS, maar ook in motorhelmen, stofzuigers en autobumpers wordt dit kunststof materiaal verwerkt. Wij leveren dolly’s, palletdeksels en palletbovendeks van ABS kunststof.
Voor deze producten wordt ABS als grondstof gekozen vanwege de stijfheid en de vormvastheid van het materiaal. Bij belasting beweegt het ABS kunststof niet mee, zoals dat bij producten van PP en PE kunststof wel subtiel gebeurt. Dit is bijvoorbeeld van belang bij de geautomatiseerde processen in drukkerijen. Het ABS palletbovendek waarop de gedrukte vellen papier liggen buigt niet door ondanks de belasting.
ABS kunststof is licht van gewicht en tegelijkertijd is het materiaal stevig en hard. Daarnaast is ABS kunststof vormvast, wat inhoudt dat het materiaal amper vervormt bij gebruik. Wel is het materiaal gevoelig voor weersomstandigheden. Door uv-licht, zuurstof, vocht en hitte kan het kunststof verkleuren en aan sterkte verliezen. Om dit proces tegen te gaan worden uv-stabilisatoren toegevoegd aan het materiaal. Hierdoor behoudt het materiaal niet alleen zijn sterkte, ook de levensduur wordt verlengd. Producten van ABS kunststof gaan langer mee dan alternatieven van staal of aluminium.
Andere additieven die aan ABS toegevoegd kunnen worden zijn o.a. kleurstoffen. ABS is van oorsprong namelijk wit. Met de toevoeging van antimicrobiële stoffen hebben schimmels en bacteriën geen toegang tot het kunststof. Daarnaast is ABS een brandbaar polymeer en daarom worden ook vlamvertragers toegevoegd.
ABS functioneert optimaal bij temperaturen van -35⁰ tot 85⁰C. Bij een aantal materiaalsamenstellingen is een temperatuurbestendigheid tot 100⁰C mogelijk.
Meer over de eigenschappen en mogelijkheden van kunststoffen zoals polypropeen (PP), polyetheen (PE), ECO Regranulaat, EPP en ESD vind je in onze kennisbank. Bij vragen neem je contact op met onze productspecialisten, telefoonnummer +31 (0)314 664400. Wij helpen je graag verder.